Pizzę każdy jadł ale nie każdy robił. Jestem miłośnikiem domowego jedzenia, zwłaszcza gdy możemy przyrządzić rewelacyjną pizze z wlanymi składnikami w czasie krótszym od dostawy standardowej pizzy z pizzerii.

Przepis jest prosty. A cały proces zajmie nam niewiele ponad 30min.

Do naszej pizzy będziemy potrzebować:

  • 500g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki
  • czosnku
  • oliwa
  • 10dkg drożdży
  • 3 szklanki mleka
  • cukier
  • 400ml wody
  • ser żółty
  • boczek
  • salami
  • ketchup
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • oragano
  • bazylia

Od czego zacząć

Kroimy pieczarki, wrzucamy na patelnie i dusimy
Kroimy połowę cebuli i dodajemy do pieczarek
Dusimy przez 10-15 min co jakiś czas mieszając

 

10dkg drożdży wkładamy do kubka i posypujemy łyżeczką cukru
mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji i odstawiamy

 

do miski wbijamy jajko, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, bazylię, paprykę słodką, sól 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodajmy 3 szklanki mąki wlewamy drożdże i około 400ml wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok przykrywając do wyrośnięcia

 

kroimy paprykę, boczek i salami w cienkie plastry
ścieramy ser i kroimy czosnek i rozgrzewamy piekarnik do 220′

 

Gdy ciasto już nam wyrośnie wykładamy dużą blachę papierem i rozprowadzamy ciasto,
na którym rozsmarowujemy ketchup
nakładamy paprykę, pieczarki, salami i boczek. Posypujemy czosnkiem, papryką ostrą, oregano i serem

wstawiamy na 15min do rozgrzanego piekarnika

I tyle! 🙂

Gorąca pizza własnej produkcji gotowa:) Smacznego!!

Reklamy